Home
|
About us
|
Productive Work
|
Resource Index
|
Articles
|
Enquiry
|
Feedback
|
Contact Us
There will have to be rigid and iron discipline before we achieve anything great and enduring, and that discipline will not come by mere academic argument and appeal to reason and logic. Discipline is learnt in the school of adversity.
- Mahatma Gandhi
Food Processing
Making of Khichadi using different types of fuels
Making of Jelly (Marathi)
Food Fundamentals
रक्तातील घटक ओळखणे व रक्तगट तपासणे
विविध प्रकारची लोणची तयार करणे.
Manual for Water Testing
Coconut oil extraction with the help of hydraulic press- step by tep procdure
Orange peel oil extraction with the help of hydraulic press- step by step procedure
दही बनवण्याची कला आणि शास्त्र
रोगप्रतिकारक शक्ती वाढवण्याचे शास्त्र आणि पाककला
खाद्यपदार्थांमधील भेसळ कशी ओळखायची
Preparation of Tomato Sauce
Lemon Syrup
जॅम आणि जेली तयार करणे.
Preservation Fruits and vegetables Preparation of Jam Jelly & Marmalade
Fruit and Vegetable Preservation Pickle and Candy Preparation
पॅकिंग, कॉस्टिंग व मार्केटिंग सर्व्हे
Food Processing - Food Fundamentals - रक्तातील घटक ओळखणे व रक्तगट तपासणे
Created By:
अनिता पानसरे, पल्लवी शानभाग
Email:
vapabal@gmail.com
Tools:
लँसेट, कापूस, काचपट्टी(स्लाईड), स्पिरीट, ANTI A, ANTI B, ANTI D
Resource Person:
विज्ञान विषय शिक्षक
Class:
नववी
Age Group:
+१२
Click Here To Download Lesson Plan
Related Documents
रक्त व रक्तगट
रक्तगट तपासणी
Related Videos
blood group testing
Related Images
No Images Available.
Concept
रक्त हा जैविक द्रव पदार्थ आहे. लाल रक्तपेशी (आर.बी.सी. किंवा एरथ्रोसाईटस), पांढऱ्या रक्तपेशी (ल्युकोसाईटस) आणि बिम्बिका (प्लेटलेटस किंवा थ्रोम्बोसाईटस) यांनी बनलेला व गुंतागुंतीची (जटिल) रचना असलेला द्रवपदार्थ आहे.
Objectives
रक्तगट तपासणी करण्यास शिकणे आणि विविध रक्तगटांची माहिती समजावून घेणे.
Related Links
No Links Available.
2013 © Vigyan Ashram |
Disclaimer
Website By Maarich